. Motor Club Hoeselt - Geschiedenis

Motor Club HOESELT vzw

 

 

Geschiedenis

 

Het ontstaan van een lang en mooi verhaal

 

Er waren eens...  een zestal bromfiets fanaten die droomden van “bikes” en “babes”.  Midden 1978 richten zij MC Centrum op.  Ze keken op naar MC Lotus, in die tijd dé motorclub in Limburg.  De eerste steen van MC Hoeselt was gelegd.  In ‘79 werd gestart met het innen van lidgeld.  In het eerste bestaansjaar telde MC Centrum 23 leden.

Nadat in ‘80 werd veranderd van clublokaal kon de naam MC Centrum niet gehandhaafd blijven. Van dan af ging de club verder onder de naam MC Hoeselt.  1981 werd het jaar van ons eerste Demervalleitreffen.  We telden niet minder dan 248 inschrijvingen.  Voor het eerst werd er naar een buitenlands treffen gereden (Sierre, in Zwitserland).

In 1982 houden we ons clubblad “Vlam in de Pijp” boven het doopvont. 1985 is een zwart jaar in de analen van MCH.  Bestuurslid en PA Limburg ondervoorzitter Guy Roebben raakt betrokken bij een verkeersongeval.  Enkele weken later, op 5 oktober overlijdt Guy... 

Dat jaar behalen we voor het eerst de fel begeerde eerste plaats tijdens de ronde van België.  We tellen in ‘82 ook al 72 leden. 

In 1987 werd de uitdaging aan gegaan om het Hiberna treffen naar Hoeselt te halen.  Op een bar koude winterdag mochten we 50 inschrijvingen noteren. Na al enkele malen verhuisd te zijn van locatie voor ons Demervalleitreffen vonden we eindelijk een geschikte plek: de weide langs de Kiezelstraat. Daar gaat het treffen nu nog steeds door. We zijn ondertussen aangesloten bij 2 motorbonden: de BMB en de BM (later de VMF).

Eind jaren ‘80, begin jaren ‘90 wordt er heelwat afgereden bij MCH.  Getuige daarvan enkele 4de plaatsen in het nationale BMB klassement.  In 1992 behaald MCH voor de zevende opeenvolgende keer de eerste plaats in de ronde van de BMB (de 1000 km).  Dat jaar wordt MC Hoeselt een VZW.

1993 staat in het teken van de FIM-rally, waaraan MCH zijn volledige medewerking verleend.  Het was dan ook een hele belevenis om aan deze mega-manifestatie ingericht door de betreurde Georges Timmers mee te werken.  MCH wordt vanaf ‘93 ook vertegenwoordigd op de VMF vergaderingen.

In ‘94 starten we met een nieuw initiatief: een 3 daags kampeerweekeind te Luxemburg.  Dit evenement kan op heel wat belangstelling rekenen van de leden.  Niet alleen maken we er mooie toerritten, we kunnen er ook eens flink uit de bol gaan.

Met 102 leden springt MCH in 1995 voor het eerst over de kaap van de honderd leden. Enkele zijspanrijders van MCH richten in november ’95 een zijspantreffen in, het “kluizenaarstreffen”. Er komen 23 spannen opdagen met in totaal 48 inschrijvingen. 

Er wordt ook meer en meer naar het buitenland gereden. In ‘96 staan Sandness (Noorwegen) en Swansea (Wales) op het programma. Ook de jaarlijks weerkerende vriendschapsrit mag op veel belangstelling rekenen.  In juni ‘96 is MCH in rouw.  Op weg naar de TT in Assen krijgt clublid Jos Baillien een dodelijk ongeval. Jos was een zeer actief en graag gezien figuur in ons clubmidden.

1997 wordt een topjaar voor MCH. Op ons 11de Hibernatreffen mogen we 512 inschrijvingen noteren. Een record. Ook het Demervalleitreffen is met 1.048 inschrijvingen bijzonder succesvol. Eind december tellen we 132 leden!

In 1998 bestaat MCH 20 jaar.  Daarom willen iets extra op ons Demervalleitreffen. We kiezen voor een muzikale omlijsting. De eerst Hoeseltse RockRally is geboren, dit in samenwerking met het CC Ter Kommen en de Hoeselt Zomert muziekfeesten. Weer wordt er veel naar het buitenland gereden. Frankrijk (vriendschapsrit), Oostenrijk, Italië, Noorwegen en zelfs Ierland staan op het programma. Ons kampeerweekend (Althenar) mag rekenen op de deelname van 62 leden. Het Kluizenaarstreffen sterft een stille dood.

Begin 1999 sluit enduroclub de “Dreckbéren” van Hoeselt zich aan bij MCH. Ze organiseren tijdens onze treffers telkens een endurowandeling. ‘99 brengt weer nieuwe records op de tabellen.  630 (Hiberna) en 1055 (Demervallei) inschrijvingen tellen we op onze treffers. De RockRally wordt uitgebreid met een grootse preselectie in het CC Ter Kommen te Hoeselt. We sluiten het jaar af met 153 leden. 

Het millenium, het jaar 2000. Het Hibernatreffen overtreft alle verwachtingen. Bij een uitzonderlijk zacht weer mogen niet minder dan 756 motorrijders verwelkomen. Ook de endurorijders zijn weer van de partij. Door het grootte succes van de RockRally en met steun van de gemeente wordt dit evenement uitgebreid tot 2 dagen. Het 20ste Demervalleitreffen kent door slechte weersomstandigheden wat minder deelnemers (546).  We sluiten het jaar af met 188 leden. 

    In 2001 zijn de weergoden ons slecht gezind.  Slechts 180 (Hiberna) en 690 (Demervallei) inschrijvingen noteren we op onze treffers.  Toch kent het Demervalleitreffen een groot succes dankzij een groots showprogramma met o.a de AC/DC covergroep Action In DC. We tellen dat jaar 175 leden in onze rangen.

Ook 2002 zit niet echt mee. Tijdens het Hibernatreffen trekt er een heuse sneeuwbui over Hoeselt.  Toch mogen we nog 215 inschrijvingen noteren. Het Demervalleitreffen heeft weeral te lijden onder de weersomstandigheden.  Dankzij de RockRally en het goede showprogramma trekken we in een grotere tent toch weer veel volk op ons zomertreffen. Op 31 december tellen we 167 leden... 

2003: Een jubileum jaar voor MCH.  We vieren nl. ons 25 jarig bestaan.  De viering wordt gespreid over 2 dagen: 14 juni voor het officiële gedeelte, met een optocht door groot Hoeselt en  en ‘s avonds een massaal bijgewoonde viering in het CC Ter Kommen met talrijke genodigden en een schitterend optreden van coverband Ugly Head.  Op 9 augustus zijn we met het merendeel der leden - 2 grote bussen - erop uitgetrokken ( brunch - boottocht/lunch - bezoek Fort Eben-Emael en BBQ).

Het Hibernatreffen was weeral een groot succes.  Niet minder dan 576 deelnemers mochten we verwelkomen waaronder 55 endurorijders.  De RockRally brengen we terug naar een dag en enkel nog voor coverbands.  Tijdens het Demervalleitreffen roepen we DemeRRock in het leven als opvolging van de RockRally.  Op vrijdag en zaterdag zijn er optredens van verschillende bands.  Headliner was dit jaar een subliem optreden van de U2 coverband "The U2 Tribute".  Weeral een schot in de roos, want de omzet blijft ieder jaar maar stijgen...  Het aantal deelnemers aan het treffen zelf valt dan weer wat tegen.  We noteren bij een prima motorweertje 772 inschrijvingen.  Niet slecht, maar toch heel wat minder dan het record van 1999 toen we 1.055 inschrijvingen telden.  De neerwaartse trend ivm het aantal deelnemers aan motortreffens laat zich ook  bij MC Hoeselt voelen...

We sluiten het jubileum jaar van MCH af  en tellen 170 leden in onze rangen.  Op naar de volgende 25 jaar...